Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Parkolás a II. kerületben

 for english page click here.

 

 

 


Ha pótdíjat kapott, kérjük ellenőrizze az Ügyfélablak Rendszerben a helyszíni adatokat (térkép, fotók, stb.) és amennyiben az adatok helytállóak, egyenlegét rendezheti a felületről indított bankkártyás fizetéssel is. (Az Ügyfélablak Rendszerbe történő belépéshez regisztráció szükséges.)

 Az Ügyfélablak eléréséhez kattintson a lenti ikonra!

 


 

Az online bankkártyás fizetés használata Ügyfélablakunkon keresztül:


 

 

 


Az Interaktív térkép eléréséhez kérjük, kattintson a képre!

 

Jegykiadó-automaták

A Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal a korábban magán cég által üzemeltetett parkolás-ellenőrzési tevékenységet 2011. március 21. napján vette át, melynek következtében önkormányzati keretek között a Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal Városrendészeti és Környezetvédelmi Irodán, a Parkolási Csoport megalapítását eredményezte, mely 2017. október 1-től két részre osztva a Városüzemeltetési Igazgatóság Parkolási Osztály, illetve a Parkolási Ügyfélszolgálati Osztály megnevezésekkel végzik tevékenységüket.

A parkolási övezetekben 300 db parkoló automatát üzemeltet, valamint közel 40 parkolási ellenőr végzi e területeken a parkolás szabályszerűségének ellenőrzését 7256 férőhelyen.

A hivatal dolgozói látják el munkanapokon az ellenőrzési, ügyfélszolgálati, karbantartási és végrehajtási feladatokat.

 

Nyitva tartás:

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a járványra való tekintettel jelenleg a személyes ügyfélfogadás szünetel!

email: parkolas@masodikkerulet.hu

telefon: 06 1 346 5599 hétköznaponként 9-15 óra között

 

Hétfő, Kedd, Csütörtök: 9 h-tól 17 h-ig

Szerda: 9 h-tól 18 h-ig

Péntek: 9 h-tól 16 h-ig 

Ebédidő: 12:30 és 13:00 között

Pénztár zárása, ügyfélfogadási idő vége előtt 15 perccel.

 

 

 

Hol kell fizetnem a parkolásért?

A jelenleg hatályos 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló rendelet (továbbiakban: Főv. Rendelet) szerint:

1. Viziváros

A Margit körút—Széna tér—Csalogány utca—Bem rakpart által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint a Széll Kálmán tér.

2. Rózsadomb

A Margit körút—Széll Kálmán tér—Szilágyi Erzsébet fasor—Trombitás út—Garas utca—Marczibányi tér—Ribáry utca—Bimbó út—Ady Endre utca—Szemlőhegy utca—Rómer Flóris utca—Margit utca által határolt terület, beleértve — a Margit körút, a Széll Kálmán tér és a Marczibányi tér kivételével — a határoló utakat és tereket, valamint a Mecset utca.

A Szilágyi Erzsébet fasor-Szilágyi Erzsébet fasor Házmán utca – Pázsit utca—Gábor Áron utca—Pasaréti út—Radna utca—Herman Ottó út—Lorántffy Zsuzsanna út—Fillér utca—Lévay utca—Alvinci út—Bimbó út—Alsó Törökvész út—Eszter utca—Áldás utca—Szemlőhegy utca —Ady Endre utca—Bimbó út—Ribáry utca —Marczibányi tér—Garas utca—Trombitás út által határolt terület, beleértve — a Szemlőhegy utca, az Ady Endre utca, a Bimbó út, a Ribáry utca, a Garas utca és a Trombitás út kivételével — a határoló utakat és tereket.

3. Felhévíz

A Margit körút-Török utca-Frankel Leó út-Zsigmond tér-Ürömi utca-Kolozsvári Tamás utca-Daru utca-Felhévízi utca-Pusztaszeri út-Szépvölgyi út-Árpád fejedelem útja által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, a Darázs utca, a Daru utca, a Kavics utca és a Kolozsvári Tamás utca.

4. Vérhalom

Szemlőhegy utca-Józsefhegyi utca-Csejtei utca-Pusztaszeri út-Szépvölgyi út-Árpád fejedelem útja-Margit körút-Margit utca-Rómer Flóris utca-Szemlőhegy utca-Ady Endre utca-Bimbó út-Ribáry utca-Marczibányi tér-Garas utca-Trombitás út által határolt terület (kivéve, a Margit körutat, a Margit utcát, a Rómer Flóris utcát, az Ady Endre utcát, a Bimbó utat, a Ribáry utcát, a Garas utcát, a Trombitás utat és a Mecset utcát), beleértve a határoló utakat és tereket.

FIGYELEM! A Csalogány utca páratlan oldala az, amely a II. kerülethez tartozik! A Csalogány utcában történő várakozás esetén kérjük, azon az oldalon váltson jegyet, melyen várakozását megkezdte!

 

Hogyan fizethetek a parkolásért?

  • Készpénzzel (minden, Magyarországon forgalomban levő érmét elfogad a jegykiadó-automata)
  • Parkolókártya (a Városüzemeltetési Igazgatóság Parkolási Ügyfélszolgálatán vásárolható egyszeri kártyadíj és a feltöltött összeg ellenében. Kizárólag a Bp. II. kerület jegykiadó-automatáiban használható! (14/2010. (VI.24.) számú önkormányzati rendelet, továbbiakban: Önk,Rend.)
  • Mobilparkolás (2014. július 1.-től a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működteti az elektronikus díjfizetést. Bővebb információért látogasson el a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. oldalára.)
  • Egyes jegykiadó-automatáknál már bankkártyával is fizethet! Bővebb információért kérjük indítsa el a www.masodikkerulet.hu oldalon található Interaktív térképet!

Mit csináljak, ha fizetési felszólítást kaptam?

Amennyiben rendelkezett érvényes díjfizetéssel vagy engedéllyel, mely a Fővárosi Rendeletben leírtaknak megfelel, úgy juttassa el hozzánk az alábbiak egyikén (parkolójegyet, vagy mozgásában korlátozottak részére kiadott parkolási igazolványt eredetében, illetve elektronikus úton színes másolatban áll módunkban elfogadni):

Személyesen:

1023 Budapest, Bécsi út 17-21. (06 (1) 346-5599)

Levélben:

1277 Bp. 23 Pf. 21

E-mailben

parkolas@masodikkerulet.hu

Amennyiben nem rendelkezett érvényes díjfizetéssel vagy engedéllyel, úgy a pótdíj, annak megfizetésével rendezhető. A befizetést, a felszólításon olvasható módon teheti meg.

Az ellenőrök miért nem kezelik a problémákat?

Az ellenőr feladata a várakozási díj megfizetésének és az engedélyek érvényességének ellenőrzése, illetve a pótdíjak kiszabása. Kérdés, panasz és észrevétel esetén, ügyfélszolgálatunkon munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre.

Miért nincs övezet tábla az utca elején?

A várakozási övezet kijelölése az 1/1975 KPM-BM Rendeletben (továbbiakban: KRESZ) előírt módon történik. Az övezet kezdete tábla az övezet elejére kerül kihelyezésre, amelynek hatályát csak az övezet vége tábla oldja. Ennek megfelelően az övezeten belül az egyes utcák elején nem jelölődik külön az övezet kezdete és vége.

Ki szeretnék rakodni... Kell jegyet vennem?

A rakodás csak addig nem minősül várakozásnak, amíg a rakodás folyamatos, a parkolási ellenőr láthatja az áru mozgását. Ez alól kivétel az az eset mikor a tehergépjármű, áruszállítás végzésére szolgáló, főpolgármester által kiadott rakodótárcsát alkalmaz. Ekkor 10 és 17 óra közötti időtartamon belül, legfeljebb 20 perc időtartamban nem kell várakozási díjat fizetni. a várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű első szélvédő üvege mögött elhelyezett rakodó tárcsával kell jelezni.

Mi az a türelmi idő? 5 vagy 15 perc?

Fontos, hogy jegyváltásra nincs türelmi idő, annak haladéktalanságát a Főv. Rendelet írja elő. Jegy lejáratát követően, ha kevesebb, mint 1 órára váltotta jegyét, 5 perc, ha több, mint 1 órára, 15 perc türelmi idővel rendelkezik.

Milyen feltételek mellett igényelhető kedvezményes parkolási engedély?

A járművel történő várakozás rendjét és a korlátozott várakozási övezetekben a várakozás díját, a Főv.Rendelet, valamint az Önk. Rendelet szabályozza. Ugyancsak e rendeletek határozzák meg az adható kedvezményes várakozási engedélyek kiadásának feltételeit.

Bővebb információért kattintson IDE

A parkolási-ellenőrök rendszám alapján, elektronikus úton győződnek meg az engedély meglétéről, érvényességéről.

Az aktuális évre kiadott kedvezményes parkolási engedélyek következő év január 31-ig érvényesek!

A polgármester kezdeményezésére a képviselő-testület úgy döntött, hogy a II. kerületben 2010. február 1-jétől reggel 8 óra helyett csak 8.30-tól kell fizetni a parkolásért, ezzel is segítve a gyermeküket iskolába, óvodába, bölcsődébe szállító szülőket. 
A II. kerületben csak munkanapon kell fizetni a parkolásért 08.30 - 18.00 óráig,(Hatályban: 2020. március 9-től) illetve a Széll Kálmán tér - Szilágyi Erzsébet fasor - Trombitás utca - Garas utca - Marczibányi tér - Keleti Károly utca - Margit körút által határolt területen ( beleértve a határoló utakat és tereket) 8:30 tól 20:00-ig!

Miért lehet hasznos a feltölthető parkoló kártya?

A lakossági és intézményi ügyfelek kiválthatják a parkolókártyát, amely a II. kerületi Önkormányzat automatáiban használható. A kártyával kényelmesebb a díjfizetés.

Az Önkormányzat a Polgármesteri hivatalon keresztül működteti a II. kerületi parkolási rendszert, amelyet ezt követően már kártyás díjfizetéssel is igénybe vehetnek az autósok.

A parkolókártya díja magánszemély esetén 1000 Ft-ért, vállalkozás esetén pedig 2000 Ft-ért vásárolható meg a Parkolási Ügyfélszolgálati Osztály irodájában (1023. Bécsi út 17-21.), mely ezer Ft-ra kerekített összeggel tölthető fel.

Az intézményi kártya csak az ügyfélszolgálaton bejelentett rendszámú gépkocsi parkolására használható. A jogosulatlan – más rendszámú – autó esetében pótdíjaznak parkolási ellenőrök. A rendszer ugyanis automatikusan felismeri, hogy mely kártyával váltották ki a jegyet, és a parkolási ellenőr készüléke jelzi, ha más autó szélvédője mögé tették a parkolójegyet.

Elveszett vagy sérült kártya esetén 1 000 forintért vásárolható új parkolókártya, a kártyán lévő összeget ellenben az Önkormányzat nem tudja visszatéríteni. Amennyiben már nincs igény a kártyára, a vásárlást igazoló számla ellenében visszaváltható a kártya díja, valamint a kártyára töltött összeg is.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a parkolókártya pótdíj fizetésére nem alkalmas!

További információ: 346-5599.

Hogyan kérhetek utólag számlát a parkolójegyemről, illetve nem készpénzes pótdíj befizetésről?

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfelünket, hogy parkolójegyről, illetve nem készpénzzel történt pótdíj befizetés esetén számla kiállításra vonatkozó igényét a 2007. évi (CXXVII.) általános forgalmi adóról szóló törvény 163. § értelmében a teljesítést követő 8 napon belül szükséges jelezni. Ezt követően nem áll módunkban számlát kiállítani!

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a II. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló területen váltott parkolójeggyel kapcsolatos számlaigényét egyaránt jelezheti a II. Kerületi Önkormányzat Városüzemeltetési Igazgatóság Parkolási Ügyfélszolgálatán személyesen vagy postai úton, melyet (az adószám feltüntetése mellett) az alábbi címre kérünk megküldeni:

II. Kerületi Önkormányzat 
Városüzemeltetési Igazgatóság - Parkolási Ügyfélszolgálat 
1277 Bp. 23 Pf. 21.


Adatvédelmi tájékoztató