Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Elismerés a kultúra támogatásáért

2012. március 6.

A Parlament épületében vette át Láng Zsolt polgármester a Budapesti Filharmóniai Társaság Aranycímer díját. A kitüntetést olyan személyek kaphatják, akik segítik a társaság működését és hosszú távú fennmaradását.

Láng Zsolt a tavalyi évben a zene világnapja alkalmából szervezett koncertsorozat támogatójaként érdemelte ki a megtisztelő elismerést. A polgármester mellett Horváth János országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke és Riz Levente XVII. kerületi polgármester vehette át a díjat


Az elismerést Király Tibor Pétertől vette át Láng Zsolt 

 

A kitüntetetteket Király Tibor Péter, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke köszöntötte március 5-én az Országházban. Mint mondta, a Budapesti Filharmóniai Társaság a következő zenei évadban, 2012 szeptemberében kezdi ünnepelni fennállásának 160. évfordulóját, amelynek csúcspontja a 2013. novemberi ünnepi hangverseny lesz. Az elnök beszédében utalt a – Magyarország zenekarai között első és máig egyetlen – Magyar Örökség-díjas társaság elmúlt években tapasztalt nehézségeire:

– Ezt az időszakot nem élhettük volna túl, ha nem állnak mellettünk barátaink és támogatóink, akik bennünk is tartották a lelket, és vállalták a társaság több mint másfél évszázados létéhez fűződő kultúrtörténeti értékeket.

A kitüntetéssel kapcsolatban elmondta, hogy az a társaság címerét ábrázolja, amely az alapító Erkel Ferenc valamint a tagok és tiszteletbeli tagok – köztük Bartók Béla, Kodály Zoltán, Gustav Mahler, Klebelsberg Kuno és Apponyi Albert – örökségét jelképezi.

Láng Zsolt köszönő szavai mellett hangsúlyozta, hogy annak a kerületnek a polgármestereként, amelyben Bartók, Kodály és Klebelsberg Kunó is otthonra talált, kiemelkedő feladatának tartja a kultúra támogatását.

– Megtisztelő előlegnek tekintem az elismerést, és igyekszem megszolgálni a bizalmat – mondta a bensőséges ünnep végén a polgármester

 

 A BUDAPESTI FILHARMÓNIAI TÁRSASÁG Magyarország legrégebben működő zenekara. Bemutatkozó hangversenyére, amelyet Erkel Ferenc vezényelt, 1853. november 20-án került sor. A Filharmóniai Társaság alapszabálya értelmében különleges figyelmet fordít az új magyar zeneművekre: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Szokolay Sándor számos művet ajánlott vagy írt a zenekarnak. A zenekar karmestereként számos külföldi szerző is megmutatkozott: Brahms, Dvořák, Mahler, Mascagni, Prokofjev, Ravel, Respighi, Richard Strauss, Sztravinszkij. A társaság 2011-ben alapította az Arany- és az Ezüstcímer díjat. Az elismerést olyan személyek kaphatják, akik segítik a társaság működését és hosszú távú fennmaradását.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. március 6. 17:12