Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Kiállítótermek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Galéria Lénia

Irányítószám:1021
Utca, házszám:Széher út 74/a.
Telefonszám:(06 20) 911-8121, (06 20)916-5065
Fax:36-1-274-2342
Webcím:www.galerialenia.hu
E-mail:info@galerialenia.hu

A Galéria Lénia egy — a budai hegyek között lévő — ősfás kertben álló műteremházban található. Az épületet Pintér Béla tervezte. Falai között negyven éve folyik az alkotómunka, jelenleg bemutatóteremként is szolgál. (Látogatható előzetes bejelentkezés alapján.) A galéria anyagának nagy része egy művészcsalád tagjainak életműve:

 

 

TÚRY MÁRIA (1930—1992)
festőművész, kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész.

KÁDÁR GYÖRGY (1912—2002)
festőművész, Kossuth- és Munkácsy-díjas, kíváló- és érdemes művész.

KÁDÁR KATALIN (1951—)
grafikusművész.

Műveik mellett egy kortárs gyűtemény is található a műteremházban. Kádár György pályatársainak, barátainak, tanártársainak, növendékeinek munkái teszik ki a gyűjtemény jó részét. (Kmetty János, Bortnyik Sándor, Szőnyi István, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Szabó Iván, stb.) Az anyag másik része napjaink ismert művészeinek alkotásai. (Almásy Aladár, Szemethy Imre, Kiss György, stb.)

A kollekcióban tematikailag, műfajilag, technikailag szinte minden megtalálható az igen kedvező áron megszerezhető kis grafikáktól kezdve a tűzzománcokon, olajfestményeken át a nagy értékű gobelinekig. Emellett művészeti könyvek, katalógusok és reprodukciók gazdagítják a galéria kínálatát.

Az épületben egy grafikai stúdió is működik Csütörtök Kft. néven, amely a tervezéstől a kivitelezésig vállal mindenféle grafikai munkát.

 

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezésre

 

Utolsó módosítás dátuma: 2008. október 27. 2:55