Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

A II. kerület idei költségvetéséről

2019. március 11.

A kerület idei, csaknem 27,5 milliárd forintos kiadási főösszegű költségvetését a testület február 19-i ülésén fogadta el. Dankó Virág alpolgármester a büdzsé hangsúlyos elemeit foglalta össze. 

A kerületvezetés által összeállított éves költségvetések sorában ez a tizenharmadik. Mint Dankó Virág kiemelte: az idei év egyik legfontosabb lépését az egészségügy terén teszi meg az önkormányzat, hiszen az Egészséges Budapest Program keretében kiemelt kormányzati projektként valósulhat meg a Frankel Leó úti Egészségház. A beruházáshoz önrészként a kerület biztosítja az ingatlant, a későbbiekben pedig az egészségügyi intézmények összevonásának eredményeként felszabaduló ingatlanok értékesítéséből származó bevételeket szintén az új, modern egészségügyi központra fordítják. Ugyancsak az idei év eredménye a közeljövőben elkészülő Adyligeti Park, amivel kapcsolatban ki kell emelni, hogy közösségi tervezéssel valósulhat meg, azaz kialakításában leendő látogatóinak igényei, elvárásai teljes mértékben teret kaptak.

– A kerület szempontjából szintén jelentős fejlődés a Máriaremetén épülő uszoda idei befejezése – mondta Dankó Virág alpolgármester. – Ezen a területen korábban lakópark-beruházást terveztek, azonban 2006 után sikerült önkormányzati tulajdonban megtartani, majd a valós igényekhez igazodva sportcélú, közösségi beruházásra hasznosítani. Az uszodaépület megvalósításához a kormány korábban 500 millió forint támogatást adott, a beruházási költség hetven százaléka pedig TAO forrásból származik. Most a terület rendezésének utolsó lépésére is sor kerülhet: a fővárostól háromszáz millió forintot, a központi költségvetésből pedig további egymilliárd forintot kaptunk, egy mindenki által  szabadon használható, komplex közösségi- és szabadidőpark kialakítására. Idén is folytatódik a kerületi zöldfelületek megújítása, kialakítása, amely az éghajlatváltozás miatt újabb feladatokat is jelent, hiszen a korábban bevált típusok helyett sok helyen új, szárazságtűrő növények telepítésére van szükség. Városrészünk gazdag kulturális élete eddig is kuriózum volt, hiszen egyetlen másik kerület vagy hasonló adottságú település sem mutathat fel két olyan kulturális közintézményt, mint nálunk a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Klebelsberg Kultúrkúria. Az idei évről szólva ezen a területen mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a Marczi saját, a Földessy Margit Drámastúdióval létrehozott produkciói kerületen kívüli érdeklődésre is számot tartanak, így bevételeket hoznak, ami egy új modellt valósít meg a helyi kultúra finanszírozásában. Annak ellenére, hogy az iskolák fenntartása már nem önkormányzati feladatkör, továbbra is partnerek vagyunk abban, hogy a kerület oktatási intézményeiben a tanulók fejlődését, oktatási körülményeinek javítását célzó fejlesztések valósuljanak meg, sok esetben a helyi intézményben működő szülői alapítványokkal összefogásban.  Erre a célra 100 millió forintos keretet biztosítottunk. Az őszre elkészülő Kadarka utcai új óvodaépületnek is köszönhetően mára sikerült orvosolni a korábbi óvodai férőhelyhiányt. Komoly erőforrásokat igényelt az elmúlt években, hogy immár elmondhassuk, minden II. kerületi jelentkező gyermeket el tudunk helyezni intézményeinkben. Mostantól ezen a téren a csoportokon belüli létszámok csökkentésére összpontosíthatunk. Önként vállalt feladatainkkal kapcsolatban kiemelném a hulladékgazdálkodás területét. Fontos tudni, hogy a szemétszállítás nem a helyi önkormányzat feladata. Kerületünk mégis évről évre sok tízmillió forintot költ az illegálisan lerakott hulladékok elszállítására. Ezek valójában ablakon kidobott összegek, jelenleg mégis szükségesek kerületünk rendezettsége érdekében. Igyekszünk ezért egyre több olyan szolgáltatást bevezetni, és olyan szemléletformáló programokat indítani, amelyek hozzájárulnak a közterületekre, erdőszélekre kipakolt, sokszor veszélyesnek minősülő hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

Utolsó módosítás dátuma: 2019. március 11. 10:23