Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Új óvoda épül Pesthidegkúton

2018. március 1.

A Kadarka utca 1-3. szám alatti telken új óvoda épül, amely a Hidegkúti út 220. alatti óvodát váltja ki, várhatóan 2019 őszétől. A régi, több mint 90 éves, elavult épület helyett a gyermekek egy XXI. századnak megfelelő korszerű épületbe kerülnek. 

A II. kerület a családosok körében az egyik legnépszerűbb városrész. Kerületünkben hosszú évek óta örvendetesen nő a gyermeklétszám, a születések száma emelkedik. Pesthidegkúton 18 ezren élnek, ez egyben a kerület „legfiatalabb” kerületrésze: a 14 év alattiak létszámaránya mintegy 17%. Az önkormányzat közép- és hosszú távú fejlesztési céljai között kiemelt helyen áll az elmúlt években átalakult társadalmú Pesthidegkút fejlesztése.

A külső kerületrész lakosságának folyamatos fiatalodása megkívánta és megkívánja a közösségi (bölcsőde, óvoda, iskola, szabadidős tevékenységek) infrastruktúra fejlesztését is. A Kadarka utcai óvodafejlesztést március 1-jén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, valamint Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a Községház Utcai Óvodában. 

 

A fő probléma, amelyet az önkormányzat a jelenlegi óvodaépítéssel meg szeretne oldani az az, hogy amennyiben a Hidegkúti úti óvodát a hatályos jogszabályok szerint átalakítanák, a jelenlegi 77 férőhely 41 férőhellyel csökkenne. De a telek mérete és adottságai miatt még ez az átalakítás sem lehetséges. Emellett nem elhanyagolható a Hidegkúti úton a levegőszennyezés mértéke sem, illetve az óvodának parkolóhelye sincs.

A Hidegkúti óvoda jelenlegi három csoportszobájában elhelyezett 77 férőhely helyett az új épületben négy csoportszobát alakítanak ki 100 férőhellyel. Az új óvodaépület megépítéséhez megfelelő ingatlannal az önkormányzat rendelkezik a Kadarka utcában, az óvoda működtetését az önkormányzat saját forrásból biztosítja majd. Mivel alapvetően a meglévő épület kiváltása történik egy korszerűbb, új épület megépítésével, az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, illetve a jelenlegi ingatlanhoz képest jóval egészségesebb lesz az új környezet. Az új óvodaépület a Pokorny Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas lesz a helyi óvodák és iskolák igényeinek ellátására, így a két intézmény közelsége lehetővé teszi óvodai úszásoktatás bevezetését is. 

 

Varga Mihály a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt időszakban számos közösségi tér, oktatási, kulturális intézmény és sportlétesítmény jött létre az önkormányzat és a kormány együttműködésével a II. kerületben. A többi közt megújult a Klebelsberg kastély, a Gül Baba türbéjét övező környezet, jövőre átadják a Millenáris Széllkapu közparkot, illetve a Nemzeti Táncszínház új épületét, Pesthidegkúton pedig új iskolaépületben folytathatja szakmai programját a Gyermekek Háza. A II. és a III. kerületben összesen 30 fejlesztés indulhatott el, többségében a költségvetés támogatásával - sorolta. - Mindez azt is jelenti, hogy érdemes a II. kerületbe költözni, gyermeket vállalni, amit jelez a kerület növekvő népességszáma is - fűzte hozzá a miniszter. 

Láng Zsolt kiemelte: a II. Kerületi Önkormányzat a társadalmi igénynek megfelelően 2006 óta minden évben bővítette gyermekintézményeiben a férőhelyek számát. 

- Az elmúlt években összesen közel másfél milliárdos beruházással három új óvodát is átadott az önkormányzat, illetve tavaly egyet teljes körűen felújítottunk. Öt évvel ezelőtt az ország első önkormányzati fenntartású ökumenikus óvodáját adtuk át, amelyben 300 gyermeket tudnak ellátni, elkészült a Labanc Utcai Óvoda 100 plusz férőhellyel, a Szemlőhegyi Utcai Óvoda telkén egy új épületszárnyat építettünk 2015-ben, ezzel 100 új férőhelyet biztosítva a kerületi óvodásoknak. Emellett tavaly kívül-belül gyönyörűen megújult a 90 éve óvodának épült, jelenleg 70 kisgyereket befogadó Községház Utcai Óvoda. A meglévő óvodák felújításával és bővítésével, illetve új intézmények létesítésével az elmúlt 12 évben ennek köszönhetően a kialakított 750 új óvodai férőhellyel bővülve már összesen 2550 hely várja a II. kerületi gyerekeket korszerűsített, felújított óvodákban – tette hozzá Láng Zsolt. 

A családok számára kedveznek azok az új önkormányzati és kormányzati beruházások is, amelyek a sportolási lehetőségeket is bővítik, ilyen Hidegkúton a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont kialakítása, vagy az uszoda, amelynek az építését hamarosan megkezdi a II. Kerületi Önkormányzat. De szintén a családoknak kedvez a Gyermekek Háza alternatív iskola új épületbe költözése, amellyel párhuzamosan az eddigi helyén, a Klebelsberg iskolában 8 tanterem felszabadul, így az is ki tudja majd szolgálni a növekvő igényeket.

A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 m2. Az új épületben részleges pince, földszint és emelet lesz. Az építési költség előreláthatólag 580 millió Ft, illetve további 50 millió forintot költenek eszközök beszerzésére, amelyből 400 millió forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázati, illetve közel 230 millió forintot önkormányzati forrásból biztosítanak.





Utolsó módosítás dátuma: 2018. július 11. 9:55