Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Hírek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Családbarát önkormányzat

2010. július 15.
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzat-díját olyan települések kapják meg, amelyek hozzájárulnak a gyermekes családok életfeltételeinek javításához.



A Parlamentben tartott országos konferenciát július 14-én a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amely idén négy települést, köztük a II. kerületet részesítette a kitüntető címben. Önkormányzatunk munkáját elismerve Székely Hajnalka, az egyesület elnöke adta át a Családbarát Önkormányzat-díjat Dankó Virág alpolgármesternek, aki beszédében ismertette a II. kerület céljait és több programját is, amelyek a szociális és oktatási ágazatban járultak hozzá a városrészben élők életkörülményeinek jobbá tételéhez.



Az egyesület a díjjal többek között elismerte a szociális kártya bevezetésének jelentőségét, az utóbbi években a bölcsődei, óvodai és iskolai intézményhálózatban végzett erőfeszítéseket, valamint a játszóterek fejlesztését.

Kerületünk a családokért

Intézményhálózat

Az elmúlt négy évben száz új bölcsődei férőhelyet alakított ki az önkormányzat: új bölcsőde épült a Hűvösvölgyi úton, kibővítették a Pasaréti úti intézményt, és előreláthatólag novemberre készül el az új, hatvan férőhelyes mobil bölcsőde.

2006 óta az óvodai férőhelyek száma közel húsz százalékkal nőtt. Budapesten elsőként a kerületben létesült mobil óvoda, megújult és kibővült a Budakeszi úti és a Virág árok óvoda mindkét tagintézménye.

A Szemlőhegy utcai óvoda épületének megvásárlásával az önkormányzat megmentette az óvodát a bezárástól.

A Fillér utcai iskola teljes felújításának és bővítésének második üteme ez év szeptemberére készül el, megújult a Kodály iskola épületének egy része, emellett elindult a Klebelsberg iskola teljes körű akadálymentesítése is.

A kerületi iskolák közelében létesült gyalogátkelőhelyeket újrafestették és prizmákkal látták el.

Szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be a kerületi iskolákban.

Egészségügy

A Pasaréti úti gyermekrendelő felújítása és akadálymentesítése saját erőből történt meg.

Az Országos Mentőszolgálattal közösen Hidegkúton két mentőautó befogadására alkalmas mentőállomást épített az önkormányzat.

A Rét utcai egészségházba költözött többek között a rendkívül rossz állapotú Henger utcai épületből a gyermekorvosi rendelő és ügyelet.

Tömeg- és iskolai sport

A Marczibányi téri és a Kolozsvári Tamás Utcai sportpálya felújítása.

Hat önkormányzati fenntartású iskola udvarán modern, műfüves borítású, többfunkciós sportpályát alakítottak ki.

Játszóterek, parkok

A hidegkúti Klebelsberg Kultúrkúria udvarán az önkormányzat támogatásával elkészült a tematikus Mátyás király játszótér építésének első két üteme.

A kerület segített felújítani a Millenárison található Zöld Péter játszóteret.

Befejeződött a 16 kerületi fenntartású játszótér EU-szabványok szerinti felújítása. Új játszótér épült a Daru utcában, a Gárdonyi Géza úton és a hidegkúti városrészközpontban.

Az önkormányzat rendeletet alkotott a játszótéri dohányzás tilalmáról.

Három nagy parkot (Mechwart liget, Nagy Imre tér, Fenyves park) állandó parkőr vigyáz, a többi parkot és játszóteret járőrszolgálat felügyeli.

Szociális intézkedések

A Szociális Kártyával a kijelölt boltokban a rászorulók kedvezményesen vásárolhatnak alapélelmiszereket.

Az önkormányzat a rendelkezésére álló megüresedett bérlakások bérbeadásáról évente pályázatot ír ki, az elbíráláskor előnyt élveznek a nagycsaládosok, az egyedülálló szülők, és azok, akik gyermeket nevelnek.

Lakásépítéshez, vásárláshoz, felújításhoz adható helyi támogatási formánál kiemelt lakossági réteg a fiatal házasok támogatása.

Tanulmányi ösztöndíjpályázatokkal segítik a rászoruló diákokat.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ új, felújított és kibővített helyre költözött. A központban a munkatársak családbarát foglalkoztatása (például részmunkaidő) is megvalósul.

Utolsó módosítás dátuma: 2010. augusztus 4. 11:32