Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Országgyűlési Választás 2018
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tájékoztató a 2018. évi országgyűlési választásokhoz

Tisztelt Választópolgárok!

Köztársasági Elnök Úr 2018. április 8. napjára tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény alapján az újonnan megalakuló parlamentben a képviselők száma 199 fő lehet, 106 országgyűlési képviselőt egyéni választókerületben, 93 országgyűlési képviselőt országos listán kell megválasztani.

A választások tisztaságát a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben rögzített garanciális elemek biztosítják.

Az alábbiakban a Hivatalom felé intézett, gyakran felmerülő kérdésekről adok tájékoztatást.

Amennyiben további kérdésük van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, kérem, forduljanak kollégáimhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

Választási Iroda Hivatali helyiségének címe:

1024 Budapest, Mechwart liget 1. II. emelet 219. szoba

(félfogadás minden nap: 8.00-16.00 óra között)

Tel: 346-5542, 346-5493, 346-5437, 346-5500, 346-5508

A Választási Bizottság tagjai és elérhetőségei:

- dr. Földváryné dr. Orosz Julianna - elnök
- dr. Zegnál Márta - elnök-helyettes
- Lehoczki Jánosné - tag
- dr. Földvári-Oláh Csaba - FIDESZ-KDNP delegált tag
- Csontos Gyöngyi - DK
- Bodnárné dr. Szabó Zsuzsanna - Jobbik Magyarországért Mozgalom
- dr. Bodor Péter - Magyar Munkáspárt
- Kizman István – póttag
- Rózsáné Sugár Mária Anna - póttag

Hivatali helyiség: 1024 Budapest, Mechwart liget 1

Titkár: dr. Szigeti Szilvia
Tel.: 346-5408
Fax: 346-5409
E-mail: szalai.tibor@masodikkerulet.hu

A Választási Bizottság határozatai

A Választási Bizottság következő ülése

Értesítők megküldése

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2018. február 9-én a szavazóköri névjegyzéken szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről.  Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányban lakcímére 2018. február 19-ig kell megküldeni.


Választójoga gyakorlásához segítséget igényelhet, az alábbiak szerint:

A fogyatékossággal élő választópolgár a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében:

·  Braille – írással készült értesítő megküldése,

·  könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,

·  akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

A választás kitűzése után kérhet mozgóurnát.

A szavazólap kitöltésében segítheti az Ön által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja is segítségére lehet.

Mozgóurna igénylése:

Az a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár kérheti, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt.

Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. munkavégzési kötelezettség teljesítése, kényelmi szempontok miatt) kéri, annak kérését a HVI, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.

Mozgóurnát a szavazást megelőző második napon 2018. április 6-án (pénteken)16.00 óráig attól a helyi választási irodától, a szavazás napján 2018. április 8-án (vasárnap) 15.00 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékében szerepel.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Kérelem nyomtatvány mozgóurna igényléshez itt

Nemzetiségi regisztráció:

Az, aki valamely nemzetiségi közösséghez tartozik kérheti, hogy a központi névjegyzéken kerüljön feltüntetésre a nemzetiségének a megnevezése, továbbá az, hogy az országgyűlési választáson is nemzetiségi választópolgárként kíván-e szavazni. A kérelemben a konkrét nemzetiség megjelölése és az országgyűlési választásra is kiterjedő hatály mellett arról is nyilatkoznia kell a polgárnak, hogy az adott nemzetiséghez tartozik.

A választópolgár csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben, azonban lehetősége van arra, hogy bármikor töröltesse a nemzetiségi hovatartozását a központi névjegyzékből, valamint az országgyűlési választásra kiterjedő hatály ügyében tett nyilatkozatát is bármikor módosíthatja.

A nemzetiségiként regisztrált választópolgár az országgyűlési választásokon

- ugyanúgy szavaz, mint a nem nemzetiségi választópolgárok (egy egyéni jelöltre és az országos pártlistára) vagy

- ha a nemzetiségi regisztráció benyújtásakor kifejezetten kéri, hogy az országgyűlési választásra is terjedjen ki nemzetiségi regisztrációjának hatálya, pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat (az egyéni jelölt mellett).

Az elismert nemzetiségek Magyarországon: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.


Személyes adatok kiadására vonatkozó szabályok:

A jelöltek és a pártok a választópolgárok megkeresése céljából megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét.

A választópolgároknak lehetősége van arra, hogy megtiltsák az adataik kampánycélú kiadását, továbbá lehetőség van arra is, hogy a személyiadat - és lakcímnyilvántartásból is megtiltsa az adatainak kiadását.

Ha Ön nemzetiségi választópolgárként regisztrál az országgyűlési választásokra, nemzetiségének országos önkormányzata mindenképpen megkapja az Ön nevét és lakcímét az ajánlásgyűjtés elősegítése érdekében.


Települési szintű lakóhellyel rendelkezők szavazása:

Amennyiben a választópolgár települési szintű lakcímmel rendelkezik, akkor az adott település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát.

Amennyiben a választópolgár települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, akkor – bármely helyi választási irodától vagy a Nemzeti Választási Irodától – kérnie kell a regisztrációját.


Külképviseleten történő szavazás

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet a szavazóköri névjegyékben szereplő, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár nyújthat be. A külképviseleti névjegyékbe való felvételre irányuló kérelemnek a népszavazás kitűzését követően, legkésőbb 2018. március 31-én (szombaton) 16:00 óráig kell megérkeznie a lakóhely szerint illetékes választási irodához. Ugyaneddig az időpontig külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgár módosíthatja korábbi kérelmét, és ennek alapján, a külföldön történő szavazására egy másik külképviseletet jelölhet meg, illetve visszavonhatja korábbi kérelmét annak érdekében, hogy a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhasson.

A külképviseleti szavazás helyéről és idejéről szóló tájékoztatás az alábbi linken érhető el.

Kérelem nyomtatvány külképviseleten történő szavazáshoz itt

Átjelentkezés másik szavazókörbe az országgyűlési választások idején:

Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik, a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.

A kérelmet választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek (2018. április 6-án) 16.00 óráig.

A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.

Kérelem nyomtatvány átjelentkezéssel történő szavazáshoz itt

Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

Tájékoztatom továbbá a Tisztelt Választópolgárokat, hogy jelöltajánlásra 2018. február 19. és 2018. március 5. között van lehetőség.

Minden választópolgár, aki az adott választókerületben választójoggal rendelkezik, az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat jelöltet. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, egy jelölt viszont csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes jelölés szükséges.


Budapest, 2018. január 19.

dr. Szalai Tibor

Helyi Választási Iroda vezetője

Utolsó módosítás dátuma: 2018. március 20. 15:34
<2021. április>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!