Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
Európai parlamenti választás 2014
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Tájékoztató az európai parlamenti választásokról

Tisztelt Választópolgárok!

Köztársasági Elnök Úr 2014. május 25. napjára tűzte ki az európai parlamenti választások időpontját.

A választások tisztaságát a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben rögzített garanciális elemek biztosítják.

Az alábbiakban a Hivatalom felé intézett, gyakran felmerülő kérdésekről adok tájékoztatást.

Amennyiben további kérdésük van az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban, kérem, forduljanak kollégáimhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

Választási Iroda Hivatali helyiségének címe:

1024 Budapest, Mechwart liget 1. II. emelet 219. szoba

Választási Információs Szolgálat elérhetőségei:

Tel.: 346-5460, 346-5437, 346-5500, 346-5508

 A Választási Bizottság tagjai és elérhetőségei:
- Földváryné dr. Orosz Julianna - elnök
- Raduj Klára - elnök-helyettes
- dr. Zegnál Márta - tag
- Kizmann István - póttag
- Lehoczki Jánosné - póttag
- Balogh Júlia - delegált tag, FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és Kereszténydemokrata Néppárt
Marosi Ilona Annamária - MSZP

Hivatali helyiség: 1024 Budapest, Mechwart liget 1.
Titkár: dr. Szigeti Szilvia
Tel.: 346-5408
Fax: 346-5409
E-mail: szalai.tibor@masodikkerulet.hu

I.

A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgár a 2014. évi európai parlamenti választásokra vonatkozóan kérheti, hogy

- a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő magyarországi településen (Budapest esetében a kerület számít településnek) adhassa le szavazatát;

- korábbi átjelentkezési kérelmétől eltérő magyarországi településen (Budapest esetében a kerület számít településnek) szavazhasson;

- korábbi átjelentkezési kérelmét visszavonva, a lakcíme szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát.

Az átjelentkezési kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek (2014. május 23-án) 16.00 óráig. A kérelem benyújtható a www.valasztas.hu honlapon vagy a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül is.

A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.

Kérelem nyomtatvány átjelentkezéssel történő szavazáshoz itt

Kérheti továbbá, hogy

- külföldön tartózkodása miatt az általa megjelölt külképviseleti névjegyzékbe vegye fel a választási iroda;

- módosíthatja korábbi kérelmét, és ennek alapján, a külföldön történő szavazására egy másik külképviseletet jelölhet meg;

- visszavonhatja korábbi kérelmét annak érdekében, hogy a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhasson.

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, annak legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon (2014. május 17-én) 16.00 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, a www.valasztas.hu honlapon vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak.

Magyarország külképviseleteinek (nagykövetségeinek, főkonzulátusainak) elérhetőségei megtalálhatók a Külügyminisztérium honlapján.

Kérelem nyomtatvány külképviseleten történő szavazáshoz itt

Kérheti, hogy a Helyi Választási Iroda

- szavazata leadásához mozgóurnát biztosítson az általa megjelölt címre;

- a korábbi kérelmében megjelölttől eltérő címre biztosítsa a mozgóurnás szavazást;

- törölje mozgóurna iránti igényét, mert a szavazóhelyiségben szeretné leadni szavazatát.

Mozgóurna igénylése:

Az a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár kérheti, aki mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt.

 Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak kérését a HVI, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.

- Mozgóurna iránti kérelem csak írásban, vagy a honlapon keresztül nyújtható be, és a szavazást megelőző második napon 2014. május 23-án (pénteken) 16.00 óráig kell beérkeznie ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékén szerepel,

-  a szavazás napján 2014. május 25-én (vasárnap) 15.00 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékében szerepel.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Kérelem nyomtatvány mozgóurna igényléshez itt

Választójoga gyakorlásához segítséget igényelhet, az alábbiak szerint:

A fogyatékossággal élő választópolgár 2014. január 1-jét követően a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében:

- Braille – írással készült értesítő megküldése,

- könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése,

- akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

A választás kitűzése után kérhet mozgóurnát.

A szavazólap kitöltésében segítheti az Ön által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja is segítségére lehet.

A Nemzeti Választási Iroda által kiküldött kérelem alapján a választópolgár már most jelezheti a Braille – írással készült értesítő megküldés, illetve Braille – írással ellátott szavazósablon alkalmazása iránti, a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése, továbbá az akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása iránti kérelmét. 

II.

Az Európai Unió más tagországának állampolgára kérheti a magyarországi lakóhelye szerint illetékes helyi választási irodától a névjegyzékbe vételét/névjegyzékből való törlését az Európai Parlament tagjainak választásán. A névjegyzékbe vétel iránti kérelmet a szavazás napját megelőző 16. napig legkésőbb 2014. május 9-én 16.00 óráig, a névjegyzékből való törlés iránti kérelmet a szavazás napját megelőző 10. napig, legkésőbb 2014. május 15-én 16.00 óráig nyújthatja be.

A kérelem benyújtható a www.valasztas.hu honlapon vagy a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül, továbbá levélben vagy személyesen.

A Magyarországon élő magyar állampolgár automatikusan felvételre kerül az európai parlamenti választás névjegyzékére, ezért ilyen kérelmet nem nyújthat be!

III.

Az Európai Unió más tagállamában élő magyar állampolgár (az ottani állampolgárság hiányában!) a külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe.

Ebben az esetben – a tagállamtól kapott értesítés alapján – a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, amivel kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

Tájékozatom továbbá a Tisztelt Választópolgárokat, hogy lista ajánlására a szavazást megelőző 48. és 34. nap között (2014. április 7. és 2014. április 21. között) van lehetőség.

Minden választópolgár, ajánlhat listát az ajánlóívet kitöltve és aláírva. Az európai parlamenti választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot.

Az ajánlás nem vonható vissza.

A sikeres listaállításhoz legalább 20 000 választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges.

A lista ajánlásával kapcsolatos további információkért kérem, forduljanak a Nemzeti Választási Irodához.

Budapest 2014. április 10.

dr. Szalai Tibor
Helyi Választási Iroda vezetője

Utolsó módosítás dátuma: 2014. május 22. 14:18
<2021. április>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!