Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
e-környezetvédelemb
Önkormányzat
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Pro Régió
Megvalósítás
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Magas szintű áttekintés

A rendszer, illetve a projekt legfőbb elemei:

· a kerületi osztott, geokóddal ellátott, integrált, szakrendszereken átívelő környezeti-és településgazdálkodási adatbázis, a hozzá kapcsolódó téradat-feldolgozást, többféle formátumú téradatok fogadását és a térképi megjelenítést biztosító térinformatikai modul, valamint az adatok szakrendszereken átívelő felhasználását és elemzését biztosító adatszolgáltatás modul;

· az adatbázishoz a kerületet érintő tematikus adatgyűjtés és kiegészítés (fakataszter modul, illetve a katasztert megalapozó ortofotók, barlangok modul);

· az adatbázis tartalmi integrálását célzó bemeneti (OKIR+) és kimenti (2KIR+) modulok 

· a területi ellenőrzési és fenntartási munkában az adatbázis használatát és kiegészítését mobil számítástechnikai eszközökkel biztosító eKozter modul;

· illetve a lakosság, civil szervezetek számára az adatbázisban szereplő nyilvános adatokhoz korlátozás nélkül hozzáférést, illetve környezeti és városgazdálkodási bejelentésekhez felületet biztosító Tájékoztató és bejelentő modul (portál).

 

Megvalósított funkcionalitás, adatgyűjtés

Fakataszter

A projekt keretében a II. Kerületi Önkormányzat gondozásában levő faállomány felmérésre került.

A felmérés az alábbi jellemzőkre terjedt ki:

· EOV X,Y koordináta

· Cím

· Szakasz

· Szakaszonkénti sorszám

· Név latinul/magyarul

· Korona állapota

· Törzs állapota

· Gyökér állapota

· Korona átmérő

· Törzs kerület és magasság

· Korona magasság

· Negatív hatás

· Veszélyeztetettség

· Védettség

· Életkor

· Érték

A fentieken túl minden fáról fénykép készült. A fák adatlapjainak publikus tartalma a Térinformatikai modul segítségével a nyilvánosság számára is hozzáférhető.

 

Ortofotók

A projekt keretében beszerzésre kerültek a kerületre vonatkozó nagyfelbontású, friss ortofotók, lombos és lombnélküli változatban. Az ortofotók a Térinformatikai modul segítségével a nyilvánosság számára is megtekinthetők.

 

eKozter modul

A környezetvédelmi feladatok ellátása során, a mobiltelefonokban mára általánossá váló funkciók – mint a GPS koordináta lekérdezési, illetve a fényképkészítési lehetőség, Internet kapcsolat, nagy felbontású képernyő – hasznos eszközt biztosít:

· A GPS koordináta rögzítésének a lehetősége a területi pozíció gyors, automatikus, pontos és hiteles meghatározását teszi lehetővé;

· A fényképkészítés az információk helyhez és időponthoz kötött hiteles képi rögzítését biztosítja;

· Az Internet kapcsolat az önkormányzat szakrendszereiben levő adatok helyszíni elérésére, valamint a területen rögzített adatoknak a központi rendszerbe küldésére szolgálhat;

· Nagy felbontású képernyő segítségével a mobil készüléken megjeleníthető adatok mennyisége növelhető, akár az adatok térképi megjelenítése is lehetséges.

A projekt keretében létrehozott eKozter rendszer a hivatal szakrendszereinek és a mobil eszközökkel a területen végzett környezetvédelmi munkának a hatékony integrációját valósítja meg.

 

Tájékoztató és bejelentő portál

Az önkormányzat környezetvédelmi munkája során nem nélkülözheti a lakosság közreműködését, amely a partneri kapcsolat kölcsönös elfogadását és értékelését eredményezheti. A projekt keretében megvalósított e-környezet rendszerrel az önkormányzat olyan informatikai eszközt vehet használatba, amellyel a területi hatósági munkába hatékonyan be tudja vonni a helyi lakosságot és civil szervezeteket.

A rendszer segítségével a lakosság a környezetre vonatkozó bejelentéseket (üzemképtelen gépjárművek, illegális hulladék, allergén gyomszennyeződés, szabálytalan közterület használat) tehet, amely bejelentések automatikusan eljutnak az ügy intézésében illetékes hatósági személy informatikai rendszeréhez (eKozter modul), aki a bejelentés ellenőrzését követően azonnal meg tudja kezdeni a munkáját. Az információs rendszer segítségével a bejelentő az Önkormányzat adatvagyonából elérheti mindazokat az információkat, amelyet jogszabály engedélyez és amelyek a bejelentés megtételében támogatást tudnak nyújtani. A kapott információknak köszönhetően a bejelentést kellő megalapozottsággal tudja megtenni.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg összességében 100 000 000 Ft-ból, amelyből 92 590 000 Ft támogatást nyert el Önkormányzatunk.

 

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

H-1024 Budapest, Mechwart liget 1. (1277 Budapest, Pf 21.)

Telefon: (+361) 346 5400

Telefax: (+361) 346 5592

E-mail: info@masodikkerulet.hu

A közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.

H-1146 Budapest, Hermina út 17.

Telefon: (+36-1) 471 8955

Telefax: (+36-1) 471 8975

Email: proregio@proregio.hu


Utolsó módosítás dátuma: 2011. február 7. 14:53
<2021. március>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!