Hírek
Önkormányzat
Polgármesteri hivatal
Hirdetőtábla
Intézmények
Kultúra
Sport
Kerület
e-környezetvédelemb
Önkormányzat
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Pro Régió
Előzmények
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás
Kiinduló helyzet

A GVOP 4.3.2. – Adatvagyon Portál pályázatból megvalósított informatikai rendszer a II. Kerületi Önkormányzat egyes irodái működésének átfogó, informatikai szemléletű adattérképe, amely az irodák belső kapcsolatainak felmérésével kiegészítve pontos képet ad az Önkormányzat jelenlegi adatvagyonáról. Emellett azonban a rendszer képes az adatokat alkalmazás-függetlenül, összefüggéseiben is értelmezve tárolni, illetve a tárolt adatokat megjeleníteni. Az alkalmazott korszerű technológiáknak köszönhetően a rendszer korlátlanul bővíthető, ami nemcsak további tevékenységi területek bevonását teszi lehetővé, hanem biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságot is az egyes alkalmazások korszerűsítése, cseréje, a folyamatok változása esetén.

Az elkészült rendszer egy átfogó adatgyűjtő rendszerre, ún. adattárházra épül. Az adattárházba az adatok az Önkormányzat által használt alkalmazásokból speciális csatoló rendszerrészeken, ún. interfészeken keresztül kerülnek be. Az adattárházban tárolt adatok lekérdezését internetes technológián alapuló kimutatás-készítő alkalmazások biztosítják, a megjelenítés módjának eltérései miatt elkülönítve a térképes, illetve a szöveges-grafikus kimutatásokat.

Jogszabályi előírások

A természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti vagyon részei, amelyeknek megőrzése és védelme alapfeltétel az élővilág, az ember egészsége, életminősége szempontjából. E nélkül nem tartható fenn az emberi tevékenység és a természet közötti harmónia. Az országgyűlés a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényben keretet adott a környezetvédelmi előírásoknak: „Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti vagyon részei, amelyeknek megőrzése és védelme, minőségének javítása alapfeltétel az élővilág, az ember egészsége, életminősége szempontjából; e nélkül nem tartható fenn az emberi tevékenység és a természet közötti harmónia, elmulasztása veszélyezteti a jelen generációk egészségét, a jövő generációk létét és számos faj fennmaradását, ezért az Alkotmányban foglaltakkal összhangban a következő törvényt alkotja”.

 A törvény a 12. § -ban tér ki a tájékozódás, tájékoztatás és nyilvánosságra:

12. § (1) A környezet védelmével kapcsolatos állampolgári jogok gyakorlása és kötelezettségek teljesítése céljából a közfeladatot ellátó szervek mindenki számára lehetővé teszik a környezet és az egészség lényeges összefüggéseinek, a környezetkárosító tevékenységek és azok fontosságának megismerését.

12. § (2) Mindenkinek joga van a külön jogszabályban meghatározott környezeti információkat - mint közérdekű adatokat - megismerni.

12. § (3) Az állami szervek, az önkormányzatok - kivéve a bíróságok és a jogalkotó szervek e minőségükben -, a környezethez kapcsolódó kötelezettséget, feladatot teljesítő vagy közszolgáltatást nyújtó, illetve az egyéb közfeladatot ellátó szervek vagy személyek (a továbbiakban: környezeti információval rendelkező szerv) feladatkörükben kötelesek a környezet állapotát és annak az emberi egészségre gyakorolt hatását figyelemmel kísérni, igény esetén a rendelkezésére álló környezeti információt hozzáférhetővé tenni, rendelkezésre bocsátani, továbbá a környezeti információk külön jogszabályban meghatározott körét, illetve a birtokában levő vagy a számára tárolt információk jegyzékét elektronikusan vagy más módon közzétenni.”

 

Utolsó módosítás dátuma: 2010. szeptember 9. 9:36
<2021. február>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Küldje be ötleteit, észrevételeit, kérdéseit Önkormányzatunkhoz itt!